top of page

Wat is couperose ?

 

Couperose zijn uitgezette, verwijde adertjes in het gezicht. Meestal op de wangen en de neus. Deze aandoening komt vaak voor. Ze is volkomen onschuldig maar veel mensen storen zich eraan. Omdat ze het ontsierend vinden voor hun gelaat. Maar ook omdat couperose soms een onaangenaam gevoel geeft. Dat gebeurt vooral wanneer men overstapt van een koude naar een warme omgeving. Men krijgt een vreemd warmtegevoel, het gezicht loopt rood aan en tintelt onaangenaam.

Couperose

Hoeveel behandelingen zijn er nodig ?

 

Meestal zijn er 2 behandelingen nodig, maar het kan zijn dat 1 behandeling al een forse verbetering geeft. Soms zijn er meerdere sessies nodig. Dat hangt af van de hoeveelheid couperose.

Tussen de behandelingen moet u minimaal 3 weken wachten. Langer mag ook.

Hoe reageert de huid op de behandeling ?

 

Direct na de behandeling kan uw huid rood of geïrriteerd zijn. Zoals bij een zonnebrand. Koel de huid direct met een coldpack, koele kompressen, after-sun en/of aloë vera-zalf.

Het zonnebrandgevoel vermindert al na enkele uren.

De behandelde huid kan soms ook zwellen of korstjes vertonen. Die verdwijnen weer na een week tot 10 dagen. In de meeste gevallen worden de behandelde vaatjes donkerder. Hierdoor lijkt het aanvankelijk alsof de couperose verergert. Geen zorgen. Dit is een goed teken. Het toont aan dat de vaatjes beschadigd zijn en snel zullen verdwijnen. Verzorg de huid met aloë vera-zalf.

 

Wat is de oorzaak?

 

Vaak is couperose erfelijk bepaald. Het is dan ook moeilijk te voorkomen. Zonlicht (zonneschade) en/of roken kunnen de aandoening verergeren. Het gebruik van een goede zonnefactor kan het ontstaan van couperose dan ook verminderen.

 

Blijft de couperose weg ?

 

De behandelde vaatjes blijven weg. De erfelijke aanleg blijft echter bestaan. In de loop van de tijd kunnen er dus nieuwe vaatjes opduiken. Wilt u het ontstaan van couperose verminderen?

Gebruik dan een crème met een goede zonnefactor (30 of meer).

Houdt u er littekens aan over?

 

De behandeling veroorzaakt geen littekens. Krijgt u na de behandeling korstjes ? Die verdwijnen vanzelf en laten ook geen littekens na. Op voorwaarde dat u niet aan de korstjes krabt. De enige littekens die kunnen ontstaan, worden veroorzaakt door het krabben.

bottom of page