top of page

Pigment en/of ouderdomsvlekken

Wat zijn pigment of ouderdomsvlekken?

 

 

Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Pigment beschermt je huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Als je lang in zon zit maakt de huid onder andere meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. Een prettige bijkomstigheid is het kleurtje dat je ervan krijgt. 

Te veel in de zon is echter nooit gezond: een overdosis aan UV-straling verhoogt de kans op huidkanker en je huid veroudert er sneller door. Bovendien kunnen de cellen die pigment maken 'in de war raken' waardoor je ophopingen van pigment krijgt: donkere vlekken op je huid. Deze vlekken noemen we pigmentvlekken/ouderdomsvlekken.

 

 

Ouderdomsvlekken?

 

Ouderdomsvlekken (lentigo) komen veel voor. De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel een of meer van die bruinige vlekjes op de huid. Deze pigmentvlekjes ontstaan vooral op plekken waarmee je veel in de zon komt, zoals je handruggen en je gezicht. Ouderdomsvlekken worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd.

Ouderdomsvlekken zijn bijna altijd goedaardig, behandeling gebeurt vooral omdat men het niet mooi vindt. Soms wordt een ouderdomsvlek kwaadaardig (huidkanker), in dat geval is behandeling noodzakelijk. De vlek is dan niet meer egaal van kleur, maar grillig gepigmenteerd. Ga naar de huisarts als een vlekje verandert van grootte of kleur of wanneer het klachten geeft.

 

Pigment/Ouderdomsvlekken verwijderen

 

Er zijn verschillende manieren voor het verwijderen van pigment/ouderdomsvlekken. De beste manier is een laserbehandeling. Pigment/ouderdomsvlekken verwijderen met een laserbehandeling is een vrij gemakkelijk ingreep die slechts 15 tot 30 minuten duurt. Bij kleinere vlekken is soms 1 behandeling al genoeg.

Hoe reageert de huid op de behandeling ?
                      
Bij mensen met een donkere huidskleur of lichte vlekken wordt het lasertype en de energie aangepast. Deze behandeling kent geen vervelende bijverschijnselen.                                
Het is mogelijk dat u een licht kneepje of prikje voelt, maar daarvoor kunnen we een verdovende crème gebruiken. Na de behandeling is de pigmentvlek iets donkerder en kan er rond die pigmentvlek een lichte roodheid ontstaan.
Voor een optimaal resultaat raden we u aan tot één week na de behandeling niet onbeschermd te zonnen

Hoe werkt de laser?

 

Met lasertechnologie is het resultaat vaak na enkele behandelingen al  merkbaar.

De lichtstraal van de laser dringt door de huid tot in het pigment of de pigmentcellen. Daar wordt de energie opgevangen en omgezet in warmte waardoor de bruine vlekken afsterven en schilferen. Het resultaat is een vermindering van de bruine kleur.

De eerste behandeling is gericht op de meest opvallende letsels. Tijdens de volgende behandelingen kunnen we zowel de energie als de te behandelen oppervlakte geleidelijk aan opvoeren. In de regel zijn twee behandelingen voldoende.

Welk resultaat mag ik verwachten?      
                              

Rond de derde dag kunnen de behandelde bruine vlekjes afschilferen en komt daarvoor een gelijkmatige huidskleur te voorschijn.                                           

Na één week is een frisse, jeugdigere huid merkbaar

bottom of page