top of page

NOOIT MEER ....

... je oksels en benen scheren?

... de donkere haren op je bovenlip epileren?

... je bikinilijn harsen?

Dat klinkt voor menig vrouw als muziek in de oren. Maar ook mannen die relatief veel haar hebben, op hun rug bijvoorbeeld, dromen ervan om voorgoed verlost te worden van scheren, epileren of harsen. Gelukkig biedt de hedendaagse technologie mogelijkheden om definitief te ontharen.

Iedereen heeft lichaamshaar

Iedereen heeft een bepaalde mate van ‘vellushaar’. Dat is heel fijn, dun en nauwelijks zichtbaar haar wat bijna overal op het lichaam zit. Doordat er in de puberteit meer androgenen (mannelijke hormonen) worden aangemaakt, verandert op sommige plekken dit vellushaar. Het wordt dikker, zwaarder en zwarter. Bij mannen zie je dat er bijvoorbeeld baard- en borsthaar ontstaat. Bij vrouwen zie je dat er donkerdere been- en okselharen verschijnen. De ene persoon is hariger dan de andere persoon. Dat heeft te maken met natuurlijk het geslacht, maar ook met de genetische bepaling, de hormonen en de leeftijd.

Liever helemaal glad: ontharen

In de westerse cultuur is het haast onacceptabel om een enige vorm van lichaamshaar te hebben. Vooral als je een vrouw bent wordt dit gezien als een no-go. Het ideaal is een kaal en glad lichaam zowel bij mannen als vrouwen. Lichaamshaar wordt gezien als lelijk, vies en zelfs dierlijk. Dit heeft tot gevolg dat we met zijn allen ons een ongeluk scheren, epileren en harsen. Voor mensen die extra behaard zijn, is scheren bijna een dagtaak. Dit kan een bron van frustratie vormen. Zulke mensen kunnen overwegen om te kiezen voor permanente ontharing. Dit kan door middel van een IPL- of Laserbehandeling. In deze blogpost leg ik uit hoe deze behandelingen werken en wie het meest geschikt is voor elk van de behandelingen.

Het verschil tussen permanent ontharen met Laser en IPL

Laser staat voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. IPL staat voor Intense Pulsed Light. Zowel bij Laser als bij IPL ontharen wordt er gebruik gemaakt van selectieve foto-thermolyse. Dit betekent dat er lichtenergie wordt omgezet om haarzakjes kapot te maken, zodat er geen haar meer uit kan groeien. Er is echter wel een verschil tussen de twee methodes.

Bij laser wordt er gebruik gemaakt van licht van één golflengte (één kleur). Bij IPL gebruikt men verschillende licht golflengtes (meerdere kleuren). De enige overeenkomst tussen Laser en IPL ontharen is dat bij beiden het haarzakje wordt beschadigd. De laser zendt echter een dunne, sterke straal door de huid. En dat terwijl bij IPL het apparaat de lichtenergie met golven (gepulseerd) afgeeft.

Linda

bottom of page