top of page

Tatoeage zat.. en dan?


Picoseconde lasers, de voordelen

Tatoeages; de meningen zijn erover verdeeld, men vindt het prachtig of lelijk. Toch zie je dat deze permanente vorm van lichaamsversiering steeds meer geaccepteerd wordt in onze maatschappij die draait om zelfexpressie. Mensen zetten daarom steeds vaker een tatoeage, ook omdat ze weten dat het verwijderen steeds makkelijker gaat. Een tattoo hoeft lang niet meer permanent te zijn. In dit blogartikel lees je over de technieken om tatoeages te verwijderen en de nieuwe ontwikkeling op dit gebied; het gebruik van picoseconde lasers, zoals de PicoWay.

Tatoeage zetten en laten verwijderen

Mensen zetten tatoeages om verschillende reden; omdat het mooi is of bijvoorbeeld wegens een achterliggende betekenis. Sommige mensen laten als ze jong zijn een tatoeage zetten omdat het stoer of hip is. Ook komt het voor dat tatoeages worden gezet in een dronken bui of tijdens een impulsieve actie. Later kan men er dan spijt van krijgen.

Er zijn veel redenen om van een tattoo af te willen, bijvoorbeeld;

  • uit carrièreoogpunt

  • omdat je ouder wordt en de tattoo niet meer bij je past

  • omdat je tatoeage symbool staat voor een relatie of liefde die er niet meer is

Als je spijt hebt kun je een tattoo laten verwijderen met een laser. De techniek die al jaren gebruikt wordt is de Q- switched nanoseconde laser. Maar nu is er een nieuwe en verbeterde techniek bijgekomen: de picoseconde laser (o.a. PicoWay).

Tatoeage verwijderen met een Q-switched laser

De meest bekende en ‘oude’ techniek voor het verwijderen van tatoeages is met de Q-switched laser. Deze zendt in een nanoseconde een intense lichtflits van één golflengte uit waarmee de getatoeëerde huid wordt behandeld. De inkt absorbeert het licht van de lichtflits en onderhuids wordt een schaafwondje gemaakt in de huidlaag waar de inkt zit. Het natuurlijke genezingsproces van de huid zal dan deze schaafwond herstellen en de vrijgekomen inkt afvoeren. Deze methode is met licht en daarom komt daar hitte bij kijken. Hierdoor zal de behandelde huid licht verbranden en als een schaafwond aanvoelen.

Boven: voor de PicoWay behandeling. Onder: 4 dagen na de eerste PicoWay behandeling. Foto's © Aesthetic Beauty Clinics Veldhoven

Voor het verwijderen van een tatoeage met de traditionele Q-switched technologie zijn veel sessies nodig (vaak tenminste 10 tot 15 sessies) en het doet realtief veel pijn. Ook is er geen garantie dat de tattoo perfect zal worden verwijderd. Daarnaast kunnen er gepigmenteerde laesies ontstaan met deze methode.

Tatoeage verwijderen met een picoseconde laser

Bij picoseconde lasers is de laserpulse 100 keer korter dan die bij de Q-switch lasers. Hierdoor is de kans op verbranding en pigmentatie van de huid kleiner. Uit onderzoek blijkt dat met een picoseconde laser vaak in veel minder sessies (soms zo weinig als 1 of 2 sessies, meestal 5 tot 6 sessies) een beter effect kan worden bereikt dan bij de traditionele Q-switched laser. Vooral tatoeages met daarin de kleuren groen en blauw zijn in potentie een stuk makkelijker te verwijderen.

De PicoWay, één van de nieuwste picoseconde laserapparaten

De PicoWay is één van de nieuwste methodes die gebruik maakt van picoseconde lasers. De PicoWay methode werkt in feite net als de traditionele nanoseconde Q-switched lasers maar het grote verschil zit hem in het gebruik van twee verschillende golflengtes in plaats van één, waardoor meerdere kleuren tegelijkertijd behandeld kunnen worden. Ook is de tijdsduur van de laserpulse van de PicoWay korter dan die van andere lasers. De korte laserpulse zorgt voor een krachtige energiegolf die de inktdeeltjes verpulverd.

De laserpulsduur bij het PicoWay systeem is tot 40% korter dan bij andere systemen. Hierdoor is de kans op verbranding van de huid kleiner en zou het ook minder pijn moeten doen.

Behandelingen met de PicoWay laser zijn in de regel duurder dan een traditionele laserbehandeling. Doordat er vaak minder behandelsessies nodig zijn kunnen de totale kosten echter alsnog lager uitvallen dan bij een traditionele behandeling.

Heb jij ervaringen met het verwijderen van tatoeages, bijvoorbeeld met behulp van de PicoWay methode? Laat het ons weten door te reageren onder dit artikel.

Linda


bottom of page